Fiche technique Changement climatique et développement rural

C‘est un enjeu fondamental pour l’avenir de l’humanité de nourrir une population mondiale en augmentation constante, tout en respectant les limites de la planète. Les modèles dominants de production et de consommation entraînent la perte des bases d’existence naturelles et détruisent les écosystèmes et leur fonctionnement. En 2017, 820 millions de personnes souffraient de sous-alimentation. Le changement climatique renforce cette tendance et pousse les écosystèmes naturels jusqu’aux limites de leur capacité de charge, entraînant ainsi de graves conséquences pour l’environnement, l’économie et les êtres humains. Afin d’assurer la survie de l’humanité, il est nécessaire de rendre les systèmes agro-alimentaires plus durables et plus résilients au climat.

Factsheet Climate Change and Rural Development

The climate crisis and threats to food security are strongly interlinked. Global food and land use systems account for 21-37% of global greenhouse gas emissions and are one of the main drivers of climate change. On the other hand, agricultural production systems are very vulnerable to climate hazards, which are accelerated by climate change. Without action, yield reductions of up to 30% are expected. A rising population further increases food demand. To tackle this problem, adapting agricultural production systems to climate change is an indispensable step. Agroecology provides one solution that aims at developing sustainable land use and food systems and transforming them towards climate resilience and adaptiveness.

Sustainable Land Management for Upscaled Climate Action

There is growing evidence worldwide that many SLM measures have simultaneous benefits for climate change mitigation, adaptation and food security, as well as soil protection as pointed out in this study by GIZ and UNIQUE.